sotong juga adalah makanan kegemaran keluargaku.disini aku ingin kongsikan bersama dengan para pengemar masakan beberapa resepi sotong lazat:-
Bahan-bahan :
500 g sotong, potong kasar
7 labu bawang merah, hiris halus
5 ulas bawang putih, hiris halus
1 lada benggala, hiris kasar
2 sdm sos ikan
1/2 - 1 sdt garam
1 cawan jus limau nipis
2 sdm kicap masin
Minyak masak untuk menumis
3 buah lada hijau, iris
2 buah tomato, hiris atau 3 sdm sos tomato
Cara Penyediaan :
Rendam sotong dalam jus limau nipis selama 15 minit. Kemudian toskan dan bilas dan ketepikan.
Panasan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, lada benggala, lada hijau dan tomato sampai naik bau.
Masukkan sotong, sos ikan, garam dan kicap masin. Biarkan sebentar, sekali-kali dikacau. Setelah masak angkat dan sajikan.
Bahan-bahan:
500 gram sotong
1 ulas bawang bawang putih – hiris/tumbuk halus
3 ulas bawang merah– hiris/tumbuk halus
1 cm halia – hiris halus
1 cm kunyit hidup – tumbuk halus (boleh juga guna 1 sudu teh serbuk kunyit)
½ sudu teh jintan putih
1 tangkai cili merah - hiris
1 tangkai cili hijau - hiris
1 tangkai daun sup/bawang - hiris kasar
½ cawan air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (jika suka)
Minyak masak untuk menumis
Cara penyediaan:
1. Gaul sotong dengan garam dan kunyit hingga mesra.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan sotong dan biarkan sehingga masak. Gaul sekali sekala.
4. Masukkan air , kacau dan biarkan sehingga mendidih.
5. Tutup api. Masukkan cili merah dan cili hijau. Gaul rata.
6. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur daun sup/bawang.
Bahan-bahan:
500 gm sotong – Bersihkan dan belah 2
2 sudu makan serbuk kari
8 bawang merah – tumbuk halus
60 ml santan – dari ½ biji kelapa parut
1 biji telur
½ sudu teh garam
4 sudu makan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
1. Perap sotong dalam campuran serbuk kari, bawang telur, garam dan santan selama sejam.
2. Masukkan tepung jagung dan gaul rata.
3. Panaskan minyak dan goreng sotong hingga masak dan garing.
4. Angkat, toskan minyak dan sedia untik dihidangka
Cara 1
Bahan-bahan:
30 ekor sotong saiz sederhana
1 biji kelapa — dapatkan 2 cawan santan pekat
3 ulas bawang putih
1 cawan beras pulut
4 keping gula nira (atau 100gram gula merah)
Pencucuk lidi secukupnya
Cara Membuatnya:
1. Bersihkan beras pulut dan rendam selama 20 minit. Toskan.
2. Bersihkan sotong dan asingkan kepalanya.
3. Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sematkan dengan pencucuk lidi supaya isinya tak terkeluar.
4. Susun sotong yang telah disumbat ke dalam periuk dan tuang santan.
5. Masukkan gula nira atau gula merah dan bawang putih.
6. Masak di atas api sederhana besar sehingga beras pulut masak dan santan menjadi pekat.
7. Tutup api, keluarkan dan hidang pana-panas.
Cara 2
Bahan-bahan:
600 gm sotong
500 ml air
4 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 tangkai cili hijau, buang biji dan cincang halus
1 tangkai cili merah, buang biji dan cincang halus
1 bawang besar, dihiris bulat-bulat
4 sudu makan rempah kari ikan
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
100 ml minyak masak
Lidi pencucuk secukupnya
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Pukul telur, separuh bawang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata.
2. Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
3. Sumbatkan telur ke dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan.
4. Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
5. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampr pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
6. Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yang dihiris bulat. Kacau hingga layu. Tutupkan api.