resepi udang

udang adalah makanan kegemaran keluargaku.kemana saja pergi,udang tidak ketinggalan menjadi menu utama.
terdapat banyak resepi udang boleh dibuat antaranya:-










Bahan-bahan:
350 gram udang besar
1 sudu makan minyak masak
1 batang serai – cincang kasar
2 helai daun limau purut – cincang
1 tangkai lada hijau – buang biji dan cincang
1.2 liter air rebusan ayam atau ikan (stok)
1 biji limau nipis
1 sudu makan sos ikan
1 tangkai cili api – buang biji dan cincang halus
1 biji bawang besar – hiris nipis
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 sudu makan daun ketumbar cincang – untuk taburan

Cara penyediaan:

Bersihkan udang, asingkan kepala dan kulit, tinggalkan sedikit kulit dan ekor.

Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan kepala dan kulit udang. Goreng sehingga bertukar warna menjadi kemerahan anggaran selama 3-4 minit. Masukkan serai, daun limau purut, lada hijau dan stok.

Ambil sedikit hirisan kulit limau nipis. Sagat kulit limau nipis yang tinggal. Masukkan kulit yang telah disagat ke dalam periuk. Biarkan sehingga ramuan mendidih.

Setelah mendidih, kecilkan api, tutup periuk dan biarkan mereneh selama 20 minit.

Tapis air rebusan tadi. Buang bahan yang ada dalam periuk dan masukkan semula air rebusan tadi.

Perah limau nipis, masukkan sos ikan, garam dan lada sulah secukup rasa pada air rebusan. Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih.

Kecilkan api, masukkan udang dan biarkan masak selama 2-3 minit.

Masukkan cili api dan hirisan bawang besar. Kacau seketika dan tutup api.

Sendukkan ke dalam mangkuk dan taburkan daun ketumbar. Hidangkan panas-panas.










Bahan -bahan:
10 ekor udang besar
5 keping cendawan putih, belah 2
2 batang serai, potong kasar
2 helai daun limau purut
3 tangkai lada merah, potong kasar
1 batang daun ketumbar, potong kasar
1 batang daun ketumbar, ambil daunnya
1 biji limau nipis, ambil jusnya
2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan paste tom yam
Garam secukup rasa
500 ml air rebusan udang

Cara penyediaan :


Panaskan air rebusan udang bersama serai, daun limau purut, batang daun ketumbar, lada dan paste tomyam sampai mendidih.

Masukan udang, cendawan, sos ikan dan jus limau nipis. Tambahkan garam dan taburi dengan daun ketumbar.

Sajikan panas-panas












Bahan-bahan:

400 gm udang besar
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
1 sudu makan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
3 ulas bawang putih
3 sudu makan madu (bancuh dengan 2 sudu makan air)
2-3 biji cili api (diketuk)
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan jus lemon /limau kasturi/ limau nipis
sedikit daun ketumbar (dihiris)
1/2 sudu makan kicap pekat

Cara penyediaan:

Gaul udang bersama serbuk kunyit, garam dan tepung jagung. Perap selama 10 minit. Kemudian goreng sehingga garing. Ketepikan.

Kisar bawang besar bersama cili merah dan bawang putih.

Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan yang telah dikisar hingga garing.

Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit

Masukkan cili api dan daun ketumbar. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul hingga mesra. Tutupkan api.

Angkat dan hidangkan.